Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΙΦΙΩΤΩΝ "Η ΠΗΓΗ" ΣΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ

    
Στις 16 Αυγούστου, το απόγευμα επισκέφθηκαν το Γηροκομείο μας ο πρόεδρος και μέλη του
Συλλόγου Ριφιωτών "Η ΠΗΓΗ" . Προσέφεραν στους περιθαλπομένους γλυκα,αναψυκτικά και άλλα δώρα και τους ψυχαγώγησαν με ωραία τραγούδια με τη συνοδεία κιθάρας.
    Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ανωτέρω Συλλόγου απένειμε στο Ίδρυμα τιμητική πλακέτα ως αναγνώριση της πλέον των εκατό ετών συνεχούς προσφοράς του στην κοινωνία μας.
    Η Διοικούσα Επιτροπή εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες στον Σύλλογο των Ριφιωτών "Η ΠΗΓΗ" για την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους και τους εύχετε υγεία και ευόδωση των στόχων τους.
     Παρατίθενται χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την ομιλία του δραστήριου Προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου κ. Ευάγγελου Γαβριελάτου, την οποία διάβασε η σύζυγος του κ. Καίτη Ζαμπέτα.
    "Κυρία Τσαγγαράτου και λοιπά μέλη της Δ.Ε,
Το διοικητικό συμβούλιο, του Συλλόγου μας σας ευχαριστεί εσάς και την Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος γιατί αποδεχτήκατε την πρότασή μας να είναι το Γηροκομείο του Ληξουρίου το τιμώμενο πρόσωπο της φετινής μας πολιτιστικής εκδήλωσης.
    Η ιστορία του Γηροκομείου είναι συγκλονιστική. ΄Εχει ζωή και δράση 103 έτη και συνεχώς αναγιεννέται από τη στάχτη του. Θα μου επιτρέψετε όμως-και αυτό για μένα έχει ιδιαίτερη σημασία-να σταθώ κυρίως στο σπόρο που το γέννησε και στις δυνάμεις που το δημιούργησαν. Βρισκόμαστε στο 1914, ας παγώσουμε για λίγο το χρόνο, η χώρα μας βρίσκεται στο τέλος των Βαλκανικών πολέμων , στην αρχή του Α΄ παγκοσμίου πολέμου και το χειρότερο βιώνει τον εθνικό διχασμό με ολέθριες συνέπειες. Η κοινωνία στο σύνολό της βιώνει την οικονομική εξαθλίωση και η φτώχεια , και η ανέχεια του πληθυσμού είναι γενικό φαινόμενο όλης της χώρας ώστε δεν μπορούσε να εξαιρεθεί η κοινωνία του Ληξουρίου η οποία επιπλέον υφίσταται τις συνέπειες του ναυτικού αποκλεισμού. Όμως η ομάδα του πληθυσμού που πλήττεται βάναυσα από αυτήν την κατάσταση είναι οι υπέρηλικες που οδηγούνται στην πλήρη εξαθλίωση. Αλλά με αυτό το γεγονός δε μπορούσε να συμβιβασθείο τοτε κοινοτάρχης του Ληξουρίου , Βικέντιος Χαριτάτος, ο γιατρός των φτωχών , και επαναστατεί προφανώς προς τον ευατό του, κάνοντας σκληρή αυτοκριτική και ομόφωνη απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου προχωρά στην έγκριση της Ίδρυσης Γηροκομείου στο Ληξούρι ".....για να παρασχη την δέουσαν περιθάλψεις απόρους και ασθενείς εκ του γήρατος συνεπαρχιώτας μας διασώζον αυτούς από την αθλιότητα"...
   ...Κυρία Τσαγγαράτου, ο Σύλλογος μας σήμερα τιμάει την ιδέα "Βικέντιος Χαριτάτος" , το μεγαλείο ψυχής, την αγάπη και τον σεβασμο στον συνάθρωπο. Στο δε Βικέντιο Χαριτάτο εκφράζουμε την αιώνια ευγνωμοσύνη μας με την ψυχή και την ελπίδα να έχει μιμητές που τόσο τους έχουμε ανάγκη και σε εσας αγαπητοί φίλοι, περιθαλπομένοι του Γηροκομείου να γνωρίζεται ότι έχετε την αγάπη μας και το σεβασμό μας γιατί είστε οι γονείς μας!!....